3 anledningar till varför du alltid ska be om mer i en förhandling.

Uppdaterat: okt 13

I en förhandling ska du alltid be om mer än vad du tror att du kan få oavsett vad förhandlingen handlar om. Om du vill uppnå ett gott samarbete kan det verka fel att ta i och rent av överdriva. Är det inte bättre att lämna sitt bästa bud? Problemet med bästa-budet strategin är att det skapar rigiditet och dödlägen. Tre anledningar varför tekniken om att be om mer ger förhandlingsövertag och positiva resultat är: Alla vill vinna. Det upplevda värdet ökar. Det kan mot förmodan fungera.


3 anledningar till varför du alltid ska be om mer i en förhandling.

Ovanliga förhandlingar

Den bästa förhandlingen är den där alla vinner men dessa förhandlingar är ovanliga. Mer vanligt är att förhandling handlar om tävling och som alla tävlingar innehåller det strategier, taktik och tekniker. Behärskar du inte förhandlingsspelet kommer du att förlora. Men rätt tekniker och övning ger dig istället förhandlingsövertag och positiva resultat.


Vad är ditt bästa pris?

Kanske har förhandlingen inneburit trevliga och bra möten. Eftersom ni verkar komma överens kan du göra missbedömningen att tro att affären är i hamn. Du vill vara samarbetsvillig och ger motparten ditt bästa bud direkt. Inget spel. Istället är det raka rör och alla kort på bordet som gäller. Du kanske gör detta i tron om att ditt beteende nu kommer att belönas med ett positivt besked. Men istället för ett handslag möts budet med tveksamhet och kommentarer som. Oj då! Det var något mer än vad vi räknat med.

Tre anledningar till varför du alltid ska be om mer!

  1. Alla vill göra en bra affär Lämna du ditt bästa bud direkt riskerar du att binda ris till din egen rygg. Du placerar dig i en situation där du inte har något utrymme att manövrera. Får du en begäran eller motbud om en sänkning kan du inte möta detta utan att förlora marginal. Du tvingas att säga nej. Skulle du gå med på sänkning från ditt bästa bud tappar du marginal och lämnar förhandlingen missnöjd. Tänk dig samma scenario från motpartens perspektiv. Du får ett pris och när du försöker att förhandla möts du direkt av ett nej. Att mötas av ett nej upplevas fyrkantigt och rigidt och vad sänder det för signaler om ett framtida samarbete? I en förhandling behöver det finns utrymme till förhandling. Det skapar möjligheter där all får känna att de vann. Alla inblandade vill göra en bra affär och berätta om den för andra. Jo du förstår, vi hade en ordentlig förhandling men i slutändan fick jag ändå till en riktig bra deal. Jag är supernöjd!

  2. Upplevt värde Den andra anledningen att alltid be om mer är att det ökar det upplevda värdet av din produkt eller tjänst. Börjar du lågt och är villig att gå lägre signalerar det lågt värde på ditt erbjudande. Vem vill göra affärer med någon som inte värdesätter sig själv? Samtidigt är det en balansgång. Sätter du ett orimligt högt värde utan berättigande kan det skapa tveksamhet. Sätt ett högt värde och var beredd på att motivera din nivå.

  3. Mot all förmodan Den tredje anledningen till att alltid be om ber är att du vet inte vad din motpart står i frågan. Mot all förmodan får du kanske precis som du vill.


Förhandlingsövertag

Ger du ditt bästa bud direkt skapar du sämre förutsättningar för en bra förhandling och ett bra samarbete. Bästa-bud strategin ger dig ett förhandlingsunderläge istället för övertag. I en förhandling kan du positionera, ankra, flytta värde och möjligheter i olika riktningar. Genom att be om mer stärker du din förhandlingsposition.

Förhandlingsteknik

Förhandling är mer än bolån, bilaffärer eller lön. I snitt förhandlar du sju gånger per dag dvs över 2500 gånger per år. Läs om hur den digitala utbildningen i förhandlingsteknik ger dig övertag och positiva resultat redan idag. Priskampanj just nu!8 visningar0 kommentarer