Varför aggressiva beteenden i en förhandling straffar sig

Uppdaterat: okt 14

Tänk dig att du kör bil. Det är morgonrusning och du är på väg till ett viktigt möte när två filer på vägen går samman till en. Fortsätter du i den vänstra filen, kör om hela kön och tränger dig in på slutet för att vinna någon minut? Vad händer på morgonmötet när du inser att en av de du trängde dig förbi sitter på samma möte och nu är någon du behöver hitta samarbeten med? Tar du vänsterfilen på många av livets vägar utan att se problemet?


Förhandling. Aggressiva beteenden.

Aggressivitet ser olika ut

Aggressivitet ska inte likställas med eskalerat tonläge, frustration och ett exempelvis hett utåtriktat temperament. Aggressivitet har olika ansikten och kommer lika ofta i form av exempelvis passivitet undvikande beteenden. Det handlar dock ofta om tävlingsbeteende för att få som man själv vill. När dina behov tillgodoses på bekostnad av andras behov påverkar det eran relation på ett negativt sätt. Tävlingsbeteende lockar fram tävlingsbeteenden hos andra. Tränger du dig i kön finns det risk att någon ger igen. Kanske kommer det i form av ett utåtagerande beteende och att någon gör allt för att nu köra om dig. Men det kan lika gärna komma i form av sämre villkor i en förhandling under det där mötet ni sitter i.


Relation?

Jag har väl inte någon relation, jag kör ju bara bil! Jo det kan ju tyckas så men alla interaktioner med andra innebär att det också uppstår en relation. En relation är inte bara familj, kärlek, vänskap eller arbetsrelationer över lång tid. När du möter någon på trottoaren måste ni förhålla er till varandra så även detta är en relation även om den bara varar någon sekund. På den korta tiden sker det en uppvisning av ett beteende som är samarbete, tävling, kompromiss, tillmötesgående eller undvikande.


Tävling och aggressivitet

Försöker du att äga situationen och vinna mest för egen del är det ett tävlingsbeteende som riskerar en negativ konsekvens på kvaliteten på dina relationer oavsett hur “snyggt” du gör det. I arbetslivet innebär det att du tar bort möjligheten att bygga långvariga och stabila arbetsrelationer och därmed också möjligheter till framgångsrika och lönsamma samarbeten. Istället får du finna dig i allt färre personer du kan interagera med vilket innebär att du måste fylla på med nya personer och hoppas att ditt rykte inte hunnit före dig.


Den bästa förhandlingen är den som innebär integrativa samarbeten, situationen där alla vinner och är nöjda med resultatet. Men det stället krav på att samtliga parter har förmågan att både kämpa för egna intressen och förmåga att vara fullt tillmötesgående och kämpa för motpartens intressen.


Förhandlingsteknik

Förhandling är mer än bolån, bilaffärer eller lön. I snitt förhandlar du sju gånger per dag dvs över 2500 gånger per år. Läs om hur den digitala utbildningen i förhandlingsteknik ger dig övertag och positiva resultat redan idag. Priskampanj just nu!
27 visningar0 kommentarer